Nabi Zakaria a.s

Izuan
nabi zakaria

Nabi Zakaria a.s ialah utusan Allah SWT, yang sabar dan soleh. Antara pengajaran yang boleh diambil daripada kisah hidup Nabi Zakaria ialah berkenaan kesabarannya dalam menunggu zuriat.

Nama dan Nasab

Al-Hafizh Abu Qasim bin Asakir menyebutkan dalam karyanya yang familiar dan sarat informasi, At-Târîkh, “Zakariya bin Barkhaya, yang lain menyebut Zakariya bin Dan, bin Ladun bin Muslim bin Shaduq bin Hasyban bin Dawud bin Sulaiman bin Muslim bin Shadiqah bin Barkhaya bin Bal❜athah bin Nahur bin Syalum bin Bahfasyath bin Inaman bin Rahiam bin Sulaiman bin Dawud, Abu Yahya, Nabi Bani Israil.”1

Pendapat lain menyebut nasab berbeda. Ada yang menyebut Zakariyâ (huruf belakang dipanjangkan), dan ada juga yang menyebut Zakariya (tanpa memanjangkan huruf belakangnya).

Nabi Zakaria Berdoa Minta Keturunan

Nabi Zakaria tidak dikurniakan anak walaupun usianya telah tua. Jauh di sudut hati, baginda ingin seorang anak agar boleh meneruskan usaha dakwahnya. Isterinya pula mandul. Kisah ini terakam di Surah Maryam.

Permintaan Nabi Zakaria

3. (Ingatkanlah peristiwa) ketika Nabi Zakaria berdoa kepada tuhannya dengan doa permohonan secara perlahan.

4. Ia merayu dengan berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya telah lemahlah tulang -tulangku, dan telah putih melepaklah uban kepalaku; dan aku – wahai Tuhanku – tidak pernah merasa hampa dengan doa permohonanku kepadaMu.

5. Dan sesungguhnya aku merasa bimbang akan kecuaian kaum kerabatku menyempurnakan tugas-tugas agama sepeninggalanku; dan isteriku pula adalah seorang yang mandul; oleh itu, kurniakanlah daku dari sisiMu seorang anak lelaki.

6. Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan jadikanlah dia – wahai Tuhanku seorang yang diredhai serta disukai”.

(Maryam: 3-6)

Faktor yang mendorong Zakariya mengajukan permintaan ini adalah, saat ia merawat Maryam binti Imran bin Matsan, setiap kali memasuki mihrabnya, ia selalu melihat buah-buahan di luar musimnya. Ini merupakan karamah para wali. (al-Imran: 37)

Zakariya akhirnya tahu, Dzat yang memberi rezeki buah-buahan yang tidak pada musimnya, tentu Kuasa untuk memberinya anak, meski usianya sudah uzur.

Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya:” Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan”. (al-Imran: 38)

Nabi Zakaria Mendapat Zuriat

Lalu ia diseru oleh malaikat sedang ia berdiri sembahyang di Mihrab, (katanya): “Bahawasanya Allah memberi khabar yang mengembirakanmu, dengan (mengurniakanmu seorang anak lelaki bernama) Yahya, yang akan beriman kepada Kalimah dari Allah, dan akan menjadi ketua, dan juga akan menahan diri dari berkahwin, dan akan menjadi seorang Nabi dari orang-orang yang soleh”.

(al-Imran: 39)

Petanda Isterinya Mengandung

Setelah mendapat khabar gembira di atas,

“Dia (Zakariya) berkata, Ya Rabbku, berilah aku suatu tanda,” yaitu pertanda kapan istriku akan memiliki anak seperti yang disampaikan dalam kabar gembira itu. “(Allah) berfirman, Tandamu ialah engkau tidak dapat bercakap-cakap dengan manusia selama tiga malam, padahal engkau sehat,” (al-Imran: 41)

Allah swt berfirman bahwa tanda-tandanya adalah kau terdiam dan tidak bisa berbicara selama tiga hari kecuali dengan bahasa isyarat, padahal kau sehat. Dalam kondisi seperti itu, Allah memerintahkan Zakariya untuk banyak-banyak berzikir dengan hati pada petang dan pagi hari.

Setelah diberi kabar gembira ini, ia keluar dari mihrab dan ia sampaikan kepada kaumnya dengan gembira. “Lalu dia memberi isyarat kepada mereka; bertasbihlah kamu pada waktu pagi dan petang.”

Kewafatan Nabi Zakaria

Ada riwayat yang mengatakan Nabi Zakaria dibunuh. Baginda melarikan diri dari kaumnya lalu masuk ke dalam pohon. Kaumnya datang kemudian menggergaji pohon menjadi dua.

Namun, Ishaq bin Bisyr meriwayatkan dari Idris bin Sinan, dari Wahab, ia mengatakan, “Nabi yang bersembunyi di dalam pohon adalah Sya’ya, sementara Zakariya meninggal dunia dengan wajar.”

Wallahua’lam

Rujukan – Qososul Anbiya’ Ibn Kathir

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
Lihat Komen Sebelum Ini