Doa Minta Jodoh Yang Terbaik Untuk Laki2 dan Perempuan

Izuan
doa minta jodoh

Ada ke doa minta jodoh?

“Jodoh itu urusan Allah”, pernah dengar tak kata-kata ni. Kalimah ini benar, tapi tidak bermakna kita perlu duduk sahaja tanpa ikhtiar untuk mencari jodoh.

Bahkan dalam Islam dianjurkan berusaha untuk mencari jodoh sesuai keinginan. Dan sebahagian daripada usaha tersebut haruslah disertai dengan doa.

Doa Minta Jodoh Yang Baik

doa minta jodoh yang terbaik
(Surah al-Furqan, ayat 74)

Rabbanaa hab lanaa min azwaajinaa wa zurriyyatinaa qurrota a’yun waj alnaa lil muttaqina imama

Artinya: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan dan keturunan dari kalangan kami sebagai penenang hati.”

Doa Minta Jodoh Yang Sesuai

image 2
(Surat Al-Qashas ayat 24).

Rabbbi, innî limâ anzalta ilayya min khairin faqîr

Artinya, “Ya Tuhanku, sungguh aku sangat memerlukan sesuatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku,”

Doa Minta Jodoh Untuk Laki-Laki

doa minta jodoh untuk laki2

“Robbi hablii milladunka zaujatan thoyyibah akhtubuhaa wa atazawwaju biha watakunu shoohibatan lii fii dunyaa wal aakhiroh.”

Artinya: “Ya Robb, berikanlah kepadaku istri yang terbaik dari sisi-Mu, istri yang aku lamar dan nikahi dan istri yang menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia dan akhirat.”

Doa Minta Jodoh Untuk Perempuan

image 5

“Robbi hablii milladunka zaujan thoyyiban wayakuna shoohiban lii fiddinii wa dunyaa wal akhiroh”.

“Ya Robb, berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi-Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia & akhirat”.

Doa Minta Jodoh Selepas Lama Menunggu

image 6
QS. Al-Anbiya Ayat 89

Rabbi laa tadzarni fardan wa anta khoirul waritsina

“Tuhanku, janganlah Engkau biarkan aku hidup seorang diri dan Engkaulah Zat Maha Waris Paling Baik.”

Soal Jawab Doa Minta Jodoh

Boleh ke doa minta jodoh sebut nama?

Jika kamu telah berharap seseorang untuk menjadi jodohmu, berdoa dengan menyebut nama seseorang hukumnya diperbolehkan. Hal itu disampaikan oleh Quraish Shihab dalam bukunya Shihab dan Shihab: Bincang-Bincang Seputar Tema Populer Terkait Ajaran Islam.

Namun, hal itu harus dilakukan dengan cara yang tepat. Jika kamu perempuan, maka mintalah jodoh laki-laki yang soleh. Sebaliknya jika laki-laki, maka berdoalah untuk berjodoh dengan perempuan salihah.

Lafaz doa:

“Allahumma yaa robbi anta hasbii ‘alaa (sebut nama calon pasangan) ‘aththif qolbahaa ‘alayya wa sakhkhir li qolbahaa wa dzallihaa lii wa habbibnii ilaihaa hattaa ta’tiya ilayya khoodhi’atan dzaliilatan min ghoiri mahlatin wa asygholhaa bi mahabbatii innaka’ala kulli sya’iin qodirr.”
 
Artinya: “Ya Allah, Ya Tuhanku, Engkaulah yang mencukupi aku kepada (sebut nama calon pasangan), cenderungkanlah hatinya padaku, dan paksakanlah hatinya untukku serta kasihanilah ia untukku dan cintakanlah aku padanya hingga ia datang padaku dengan sopan serta menaruh belas kasih tanpa menunda-nunda. Dan sibukkanlah ia dengan mencintaiku. Sesungguhnya Engkau Maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”

Ada yang doa minta jodoh sebelum tidur?

Ada yang mengamalkan doa minta jodoh sebelum tidur, lebih mujarab katanya. Wallahua’lam

Bagi saya lebih baik kalian amalkan adab tidur, baca al-Mulk ke, itu lebih afdhal dan sunnah nabi.

Boleh ke doa minta jodoh di Mekah, contohnya di Jabal Rahmah?

Tiada nas atau dalil khusus mengatakan kalau hendak dapat jodoh kena panjatkan doa di Jabal Rahmah. Hendak doa jodoh, rezeki, kesihatan atau kerja boleh pergi ke tempat mustajab doa contohnya:

1. Multazam iaitu kedudukannya antara sudut Hajar Aswad dan pintu Kaabah.
2. Hijir Ismail, kalau perasan tempat lekuk macam hemisfera di Kaabah yang atasnya ada pancuran emas, itu termasuk binaan Kaabah.
3. Safa dan Marwah, tempat kita bersai. Oleh itu disunatkan bila sampai di bukit Safa, menghadaplah kiblat dan panjatkan doa kepada Allah.
4. Raudah, dalam Masjid Nabawi.

Selain berdoa, kita juga perlu sentiasa perbaiki diri. Jika ingin melihat beberapa amalan untuk menjemput jodoh, boleh baca di artikel ini. Saya doakan para pembaca cepat dapat jodoh, Amiin.

Wallahua’lam

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
Lihat Komen Sebelum Ini