10 Adab Makan Mengikut Sunnah Rasulullah SAW

adab makan

Subhanallah, betapa hebatnya Islam, sehinggakan adab makan pun diajar oleh Rasulullah SAW.

Barangsiapa yang mengikut sunnah adab makan ini, nescaya diberkati makanannya dan dikurniakan kesihatan tubuh badan, insyaAllah.

1. Membasuh tangan sebelum dan selepas makan

Syaikhul Islam Ibn Qudamah menyatakan bahawa :

Maksudnya : “Antara adab-adab makan ialah disunatkan untuk membasuh kedua-dua tangan sebelum makan dan selepasnya, sekalipun dia sudah (berada dalam keadaan) berwuduk. Al-Marruzi berkata : Aku melihat Abu Abdillah membasuh kedua tangannya sebelum makan dan selepasnya, sekalipun dia sudah berwuduk.” (Lihat al-Mughni, 7/289)

2. Mulakan dengan Bismillah

Teringat ketika kecil, ibu dan ayah selalu cakap “sape tak baca bismillah nanti makan dengan syaitan”

Dari ‘Aisyah r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda, 

“Apabila seorang daripada kamu hendak makan, sebutlah nama Allah ( ‘Bismillah’ ). Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan), maka sebutlah ‘Bismillahi awwaluhu wa akhirahu’ ” 

(HR Abu Dawud dan atTirmidzi.)

3. Gunakan tangan kanan

Nabi SAW juga mengajar untuk kita makan dan minum menggunakan tangan kanan.

Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.” (HR Muslim)

4. Makan dan minum dalam keadaan duduk

Ketika makan hendaklah duduk dengan tenang supaya mudah proses pencernaan berlaku.

Diriwayatkan bahawa Anas bin Malik R.A menyatakan:

عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم أَنَّهُ نَهَى أَنْ يَشْرَبَ الرَّجُلُ قَائِمًا ‏.‏ قَالَ قَتَادَةُ فَقُلْنَا فَالأَكْلُ فَقَالَ ذَاكَ أَشَرُّ أَوْ أَخْبَثُ

MaksudnyaSesungguhnya Nabi SAW melarang daripada meminum sambil berdiri. Qatadah bertanya bagaimana pula dengan makan (sambil berdiri)? Anas menjawab: “Yang demikian itu adalah lebih buruk dan tercela.

Sahih Muslim (2024)

Namun demikian, terdapat juga beberapa riwayat yang menunjukkan bahawa Nabi SAW sendiri pernah minum sambil berdiri, dan sahabat sendiri pernah makan dan minum sambil berdiri atau berjalan.

5. Makan berjemaah

Sunat makan secara berjamaah kerana banyak keberkatan yang terkandung didalamnya. Kadang-kadang sebab berkongsi makanan, dengan makanan yang sedikit pun merasa cukup.

Rasulullah SAW bersabda: “Berkumpullah ketika makan dan sebutlah nama ALLAH (Bismillah)! Nescaya Dia akan memberkati makanan kamu.”

(Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

6. Mengambil makanan yang berhampiran

Makanlah makanan yang ada dihadapan anda dan jangan menjangkau makanan yang ada pada hidangan yang lain.

Dari Umar bin Abi Salamah r.a. berkata, aku merupakan hamba di rumah Rasulullah SAW, dan pernah tanganku menjalar-jalar ke serata hidangan (ketika hendak makan). Maka Rasulullah SAW berkata: “Wahai budak, ucapkan ‘Bismillah’, makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah apa yang hampir denganmu.” 

(HR Bukhari dan Muslim)

7. Larangan mencela makanan

Dari Abu Hurairah r.a. berkata: “Tidak sekali-kali Rasulullah SAW mencela makanan. Jika Baginda menyukainya, maka Baginda makan. Jika Baginda tidak menggemarinya, maka Baginda tidak makan” 

(HR Bukhari dan Muslim)

Dengan cara ini, orang yang menyediakan makanan tidak tersinggung dengan kita.

8. Tidak bersandar ketika makan

Dari Abi Juhaifah Wahb bin Abdullah r.a. berkata: Rasullah SAW bersabda, “Aku tidak makan sambil bersandar” (HR Bukhari)

9. Menjilat jari setelah makan

Dari Ibn Abbas r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan makanan, maka jangan disapu jari-jari sehingga dijilat (terlebih dahulu) atau dijilatkan (oleh orang lain)” (HR Bukhari dan Muslim)

10. Membaca doa setelah makan

No photo description available.

Wallahua’lam

sumber – shafiqolbu, muftiwp

Similar Posts

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Lihat Komen Sebelum Ini
10 months ago

[…] 10 Adab Makan Mengikut Sunnah […]

9 months ago

[…] 10 Adab Makan Mengikut Sunnah […]

24 days ago

[…] 10 Adab Makan Mengikut Sunnah […]